Діяльність з охорони природи в умовах походу.
Любов до природи має лежати в основі всіх походів, та це не завжди так. Схили Евересту, попри періодичні генприбирання, вкриті кількома десятками тонн (!) сміття. Та й що далеко ходити: Говерла, Петрос та інші популярні вершини в українських Карпатах страждають не менше: активісти мішками збирають бляшанки, пляшки та інший непотріб, однак він росте у геометричній прогресії.
Окрім явної проблеми, — залишеного сміття, — є також ряд непомітних на перший погляд негативних наслідків туризму: ерозія грунту, втручання в ареали тварин та рослин, збільшення ризику лісових пожеж і не тільки. То що ж тоді — забути про аутдор задля збереження навколишнього середовища?! До крайнощів вдаватися не обов'язково, якщо планувати похід грамотно і мінімізувати свій вплив на природу. Розказуємо, як стати eco-friendly туристом, та які похідні звички варто переглянути.
Основи екотуризму: 7 принципів Leave No Trace
В 1994 році в США, — одному з найпопулярніших регіонів світу для трекінгу, - створили некомерційну організацію, головною ціллю якої було запровадження нового, екологічно свідомого формату відпочинку на природі. Її учасники склали список «The 7 Principles of Leave No Trace», який в подальшому став неофіційним міжнародним екокодексом туристів.
Ці 7 принципів (з поправкою на місцеві особливості), поступово запроваджують по всьому світу, зокрема і в Україні:
- Ретельно плануйте подорож, щоб бути готовим до всього і не довелось приймати раптові, не завжди екологічні рішення.
- Пересувайтесь та робіть зупинки, уникаючи зайвого руйнування землі, трави, водойм та ін..
- Правильно утилізуйте кожен із видів сміття (папір, пластик, органіку тощо).
- Все, що знаходите на своєму шляху, лишайте там же, не збирайте камінчики, рослини та інші "артефакти".
- Мінімізуйте вплив вогнища на природу або взагалі відмовтесь від нього.
- Поважайте дику природу, не чіпайте та не підкормлюйте тварин.
- Поважайте інших туристів: будьте ввічливі, уступайте стежку, не створюйте зайвого шуму тощо.
Пересування стежкою та розбивка табору без шкоди природі
В дорозі та на стоянках намагайтесь якомога менше впливати на дику місцевість:
- Користуйтесь уже прокладеними шляхами та підготовленими місцями для кемпінгу. Тобто, без зайвої потреби не протоптуйте нову стежку (наприклад, щоб «зрізати» шлях) та не облаштовуйте нове місце для ночівлі, якщо вже є готове*.
* Виключення: якщо ви знайшли майданчик під намет з прим'ятою, але все ще живою травою, краще виберіть інше місце, щоб дати рослинності відновитись.
Попередньо дізнайтеся про всі можливі місця для ночівлі та закладайте час на денний перехід з запасом, щоб встигнути знайти найбільш придатне місце для табору.
- На вузьких стежках рухайтесь один за одним, не топчіть траву обабіч дороги та не сходьте зі шляху, навіть якщо на стежці грязюка і калюжі (на цей випадок потрібно мати бахіли для захисту ніг від бруду та вологи).
- Збирайте» букети, гербарії, камінчики та інші приємні і пам'ятні дрібнички лише очима та фотокамерою. Не зривайте рослини — навіть якщо ви залишите корінь, це порушить процеси живлення та розмноження і в перспективі нашкодить природі.
- Спостерігайте за тваринами здалеку. Не можна підходити, чіпати і тим паче підгодовувати* диких звірів.
- Розбивайте табір подалі від джерел води: хоча б за 30-50 метрів, а в ідеалі — за 100. Намет ставте по можливості на твердій поверхні: підійде пісок, гравій, гола втрамбована земля, сніг і лід.
- Під час стоянки бажано ходити по траві у взутті з м'якою підошвою: кроксах, сланцях чи в'єтнамках.
- Облаштовуйте табір тільки тими речами, які принесли з собою: ніяких меблів з колод і пеньків, траншей та інших споруд. А якщо порушуєте це правило, то хоча б розберіть все і поверніть на своє місце перед тим, як рушати далі.
- Не можна вбивати в дерева цвяхи, встромляти сокиру чи пилу. Щоб прив'язати чи підвісити щось на гілку, замість проволоки користуйтесь мотузкою, і обов'язково знімайте її в кінці.
- Після багаття земля дуже повільно відновлюється, тому розводьте вогонь на місці старого вогнища, а не облаштовуйте нове. Якщо такого немає, обережно зніміть дерн, а після того, як повністю погасите багаття, поверніть шар трави з грунтом на місце.
- В якості деревини підходять тільки повалені та сухі до самої верхівки дерева. Для розпалки можна також зібрати бересту, сухий мох, траву та листя. Категорично заборонено поливати вогнище бензином та кидати в нього шматки гуми.
- Розводьте вогонь подалі (мінімум 5 метрів) від дерев та кущів, надземного коріння, шару сухої трави, хвої і моху.
- Розкладайте невелике багаття, не паліть дрова без зайвої потреби.
- Перед тим, як розвести вогонь, впевніться, що зможете його повністю погасити: у вас має бути вдосталь води, піску тощо. Не залишайте відкритий вогонь без нагляду.
- Щоб повністю погасити багаття, розкидайте тліюче вугілля, залийте водою або засипте піском/землею, перемішайте і ще раз полийте/засипте. В кінці перевірте на дотик: температура землі має бути комфортною для руки. Зачекайте ще 15-20 хвилин, і тільки тоді вирушайте в дорогу.
*Також слідкуйте за тим, щоб вони не пригостились самі: не залишайте на ніч їжу в легкому доступі (пакуйте в герметичні пакети та високо підвішуйте) і ретельно прибирайте залишки (детальніше про це в розділі про утилізацію сміття).
Якомога менше шуміть і не робіть різких рухів — це викликає стрес у диких мешканців. А якщо хочете розглянути тваринку ближче, користуйтесь біноклем або камерою з хорошим зумом.
*Ці поради направлені одночасно на безпеку і тварин, і людей. Чим менше ви будете привертати увагу звірів та приманювати їх їжею, тим менше ризик нападу. Особливо обачним потрібно бути в шлюбний період та час вигодовування дитинчат.
Похідна кухня в екологічному форматі
Харчування — частина походу, що залишає за собою чи не найбільше сміття. Залишки їжі та упаковка вкрай негативно впливають на навколишнє середовище. Але цього можна уникнути, якщо правильно все спланувати і організувати. Про те, що робити зі сміттям (яке у будь-якому випадку залишиться), поговоримо далі, а зараз розберемося, як зробити так, щоб відходів було якомога менше:
1. Ретельно сплануйте меню, зробіть продуктову розкладку та розрахуйте точну кількість їжі на кожного учасника, а також запасіться продуктами тривалого зберігання. Завдяки цьому не доведеться викидати півказанка каші чи зіпсовані бутерброди. Всю потрібну інформацію на цю тему ви знайдете в нашому детальному гайді по плануванню меню в поході.
2. Мінімізуйте упаковку. Все, що можна, перекладіть вдома в багаторазові контейнери та зіп-пакети. Не беріть консерви в бляшанках: їх неможливо нормально утилізувати на місці, та й нести важко, а на заміну їм вже давно прийшла їжа в вакуумних пакетах.
3. Повністю відмовтесь від одноразового посуду — зараз є широкий вибір багаторазового похідного посуду із пластику, силікону та інших легких і безпечних матеріалів. Більше про вибір посуду для походу.
4. Одноразові ПЕТ пляшки і баклаги для питної і технічної води замініть багаторазовими флягами і каністрами. Підтримувати водний баланс в поході також дуже зручно за допомогою гідратора, а для транспортування води від джерела до табору можна взяти компактне складне відро.
Вогнище на природі: правила безпеки і альтернатива
Вогнище — це класичний атрибут походів, а кострова кухня — взагалі окремий вид кулінарного мистецтва. Та водночас відкритий вогонь на природі — це завжди потенційна небезпека і шкода! Щоб мінімізувати вплив вогнища на оточуюче середовище, дотримуйтесь базових правил: